back

BOBOIBOY

BoBoiBoy ialah siri animasi Malaysia dan francais yang diterbitkan oleh Animonsta Studios. Siri ini mengisahkan tentang seorang
budak lelaki bernama BoBoiBoy yang mempunyai kuasa berasaskan elemen alam. Bersama-sama kawan-kawannya, mereka membentuk satu pasukan
dan berjuang melindungi Bumi daripada ancaman makhluk asing yang cuba menakluki Bumi.


Siri asal, berjudul BoBoiBoy, mempunyai tiga musim, telah bersiaran dari Mac 2011 hingga Jun 2016. Filem pertamanya,
BoBoiBoy: The Movie telah ditayangkan pada 3 Mac 2016.

Adudu

"Adu Du adalah alien yang pemarah dan pengarah yang merupakan musuh utama BoBoiBoy. Dia pada asalnya adalah pelombong alien yang mengintai galaksi untuk sumber tenaga baru untuk rakyatnya. Dia telah ditugaskan oleh maharaja untuk menguasai biji koko Bumi."


Adu Du adalah karakter antagonis utama seri BoBoiBoy, dan juga musuh ketat BoBoiBoy dan kawan-kawannya pada musim pertama dan kedua. Akan tetapi, di musim ketiga, dia bertahap menjadi karakter baik dan afiliasi dengan BoBoiBoy dan kawan-kawan sebelum dibujuk kembali ke kancah kejahatan di akhir musim tersebut.


Sebagai penjahat utama, Adu Du galak, sombong, pelit dan keras kepala serta meradang dan berteriak untuk memberi arahan pada kompanyonnya. Bila muncul atau diikat oleh kompanyonnya, dia tidak segan untuk memarahi dan menghukum mereka.